Μια περιήγηση στον κόσμο των κρουστών οργάνων μέσα από μουσικά έργα που αναδεικνύουν ένα ηχοχρωματικό φάσμα που ίσως να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Επιλεγμένες συνθέσεις από το σόλο ρεπερτόριο των κρουστών οργάνων, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, έντονη και απολαυστική εμπειρία για τους ακροατές.
Ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει έργα των Askell Masson, Casey Cangelosi, Gert Mortensen, Ιάνη Ξενάκη, Markus Leoson και Wolfgang Reifeneder φιλοδοξώντας να γοητεύσει το κοινό με τους «θορύβους» του και να μεταδώσει στους θεατές τον αέναο ρυθμό και την ενεργητικότητα που αποπνέουν τα κρουστά όργανα, κάνοντάς τους να αναθεωρήσουν τις μέχρι τώρα απόψεις τους γι’ αυτά. Η ευρεία γκάμα πρωτότυπων ηχοχρωμάτων σε συνδυασμό με τα παιχνιδίσματα του φωτός, τα δεξιοτεχνικά πολυρυθμικά μοτίβα, την αλληλεπίδραση με μαγνητοφωνημένο ηχητικό υλικό και τις θεατρικές κινήσεις του εκτελεστή εντός και εκτός σκηνής, συνθέτουν μια συναρπαστικά πολύπλευρη οπτικοακουστική παράσταση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Φορτέτζα, στο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, την Πέμπτη 16/05/2013 και ώρα 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης ξεκίνησε τις σπουδές του στα κρουστά στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και έλαβε το δίπλωμά του με διακρίσεις από το ωδείο Athenaeum με καθηγητή τον Δημήτρη Δεσύλλα. Είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος μετάφρασης από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμπράξει με διάφορους φορείς ( Ε.Ρ.Τ., Κ. Ο. Α., Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα, το συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass, την Ορχήστρα του Novosibirsk της Ρωσίας, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το σύνολο χάλκινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ΜΕΤΑΛΛΟΝ, τα σύνολα κρουστών Σείστρον και ΤΥΠΑΝΑ και την Εθνική Λυρική Σκηνή), ενώ το 2008 αποτέλεσε μέλος της Ελληνο -Τουρκικής Ορχήστρας Νέων υπό τον Vladimir Ashkenazy. Έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις (Πρώτο Βραβείο στους Πανελλήνιους Μουσικούς Μαθητικούς Αγώνες 2001, αναπληρωματικό μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε 2005, 2006 και 2008 και της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων 2011), έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης πραγματοποίησε σπουδές βελτίωσης τεχνικής και ερμηνείας στην Ακαδημία Franz Lizst της Βαϊμάρης στη Γερμανία με τον Markus Leoson. Έχει εκπονήσει το σύγγραμμα «Πολύγλωσσο Λεξικό Μουσικών Όρων για τα Κρουστά Όργανα» το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς από τις Εκδόσεις Ορφέως του μουσικού οίκου Μάριου Νικολαΐδη και συνεχίζει στις σπουδές του στα κρουστά εξειδικευόμενος στο ορχηστρικό και οπερατικό ρεπερτόριο δίπλα στον Edoardo Albino Giachino στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης στην Ιταλία