«Η Κρήτη σημαντικότατος κόμβος του συγκοινωνιακού και εμπορικού δικτύου της ανατολικής Μεσογείου κατέστη αμέσως κύριο θέμα της ναυτικής χαρτογραφίας και ένα από τα πρώτα νησιά με αυτοτελή χάρτη στους ναυτικούς άτλαντες, ενώ απεικονίζεται ήδη από τις αρχές του 15ου αι. σε όλους τους ναυτικούς πορτολάνους χάρτες της Μεσογείου με σωστό προσανατολισμό και παράκτια τοπωνύμια.» (Απόσπασμα από το βιβλίο του Χρ. Zαχαράκη, Κρήτης Νήσου θέσις.)
Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από χάρτες της Κρήτης, διαφόρων τύπων, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές Ρεθυμνιωτών. Στην κατάταξή τους ακολουθείται χρονολογική σειρά ξεκινώντας από ένα πρώιμο πτολεμαικό χάρτη, του 1535, ο οποίος παρουσιάζει αλλοιωμένο το σχήμα του νησιού, συνεχίζει με μια ομάδα ιταλικών, ολλανδικών και γαλλικών χαρτών του 16ου -18ου αι. και ολοκληρώνεται με τον χάρτη του άγγλου καπετάνιου E. Wilkinson του 1850. Εξαιτίας των συχνών αναδημοσιεύσεων των αρχικών χαρτών – όπως αυτόν του ολλανδού G. Mercator που εκδόθηκε το 1590 και συνέχισε να δημοσιεύεται έως το 1661 – στις λεζάντες, συνήθως, αναφέρεται ο αρχικός χρόνος έκδοσης του χάρτη και η τελευταία γνωστή ημερομηνία έκδοσής του.
Εκτός από τους χάρτες στην έκθεση παρουσιάζονται σχεδιαγράμματα και απεικονίσεις της πόλης αλλά και του νομού Ρεθύμνου καθώς και ορισμένες γκραβούρες από βιβλία περιηγητών και έντυπα αφού όπως είναι γνωστό η Ελλάδα υπήρξε προσφιλής τόπος προορισμού για τους Ευρωπαίους περιηγητές κατά τον 17ο – 19ο αι., όπως ο γάλλος βοτανολόγος Pitton de Tournefort.