ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2020-ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2020
Ξενάγηση στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης
ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ. Αναγεννησιακό θύρωμα πλατείας Αμνάτου. Μπροστά στο αναγεννησιακό θύρωμα της οικογένειας Saguinazzi, με το λατινικό ρητό «Αρχή Σοφίας φόβος Κυρίου», ο επιμελητής του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης ανατρέχει στην ιστορία της Αμνάτου, από την μινωική κατοίκηση στην περιοχή «Περισάκια» μέχρι τη μεσαιωνική στο «Burgo Amnatos», την οθωμανική ως παραπλήρωμα του Αρκαδιού, και τη σημερινή ενός οικισμού που προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον.
ΣΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ. Αμφιθέατρο Σχολικού Μουσείου. Ο Γιώργος Κανακάκης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμνάτου, μας ξεναγεί στην υπερεικοσάχρονη ιστορία του Μουσείου: στις δυσκολίες, στις χαρές και στις στενοχώριες του, στην προσφορά των εννέα δεκάδων εθελοντών του και στα ζητούμενα για το μέλλον του.
ΣΤΑΣΗ ΤΡΙΤΗ. Βιβλιοθήκη και αίθουσα Αρχείου. Ο Χ. Στρατιδάκης μας δίνει μια πρώτη γεύση από τα 5.000 περίπου βιβλία και περιοδικά του Μουσείου αλλά και από τον αρχειακό του πλούτο, που διασώθηκε από τις καταστροφές που ακολούθησαν το κλείσιμο των σχολείων της υπαίθρου.
ΣΤΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ. Ζωολογικό Μουσείο. Ο Γ. Κανακάκης μας μιλά για τα μουσειακά τμήματα που είχαν όλα τα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία του 1960: το ζωολογικό, το φυτολογικό, το αρχαιολογικό και το ορυκτολογικό, και στέκεται στο αγαπημένο του, το πρώτο από αυτά.
ΣΤΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ. Πινακίδες Ιστορίας Εκπαίδευσης Κρήτης. Ο Χ. Στρατιδάκης μας διατρέχει με τη βοήθεια των εποπτικών πινακίδων του Μουσείου την ιστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη και μας εισάγει στον διδακτηριακό πλούτο της, με περισσότερες από τρεις εκατοντάδες κτηρίων μόνο στο νομό Ρεθύμνης. Κι ακόμη μας παρουσιάζει τρεις εκατοντάδες ελληνικών αναγνωστικών βιβλίων.
ΣΤΑΣΗ ΕΚΤΗ. Α. Κυρίως εκθεσιακός χώρος. Ο Γ. Κανακάκης μας ξεναγεί στις μουσειακές συλλογές των σχολικών τετραδίων, των οργάνων φυσικής πειραματικής και χημείας, των εποπτικών μέσων διδασκαλίας, των χαρτών, των σχολικών συσσιτίων και της χειροτεχνίας.
ΣΤΑΣΗ ΕΒΔΟΜΗ. Χρονολόγιο Νεοελληνικής Εκπαίδευσης. Ο Χ. Στρατιδάκης μας εισάγει στην χρονομηχανή της νεοελληνικής εκπαίδευσης, με τις σπουδαιότερες στιγμές της, από τον 17ο αιώνα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, σε επίπεδο πανελλήνιο, παγκρήτιο και ειδικά του Ρεθύμνου
ΣΤΑΣΗ ΟΓΔΟΗ. Αίθουσα προσομοίωσης διδασκαλίας. Ο Γ. Κανακάκης μας ξεναγεί στην αίθουσα προσομοίωση μαθήματος, πρωινού και απογευματινού, καθημερινού και Σαββατιάτικου, με φτερά γραφής, μολυβοκόντυλα, πένες και κουρκουμάδες, και με παιδαγωγικά «κίνητρα», όπως βιτσιές και γονάτισμα σε ελιοκούκουτσα.
ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΤΗ. Αγροκήπιο. Ο Χ. Στρατιδάκης μας διηγείται την ιστορία των σχολικών αγροκηπίων και ζωοκηπίων και μας εξηγεί ποια είναι σήμερα τα ζητούμενα από την επαναφορά τους στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση για τις τελευταίες γενιές των παιδιών που πάσχουν από το «σύνδρομο της έλλειψης της φύσης».
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ. Ζωοκήπιο. Ο Γ. Κανακάκης μας ξεναγεί στο αγαπημένο του ζωοκήπιο: στη λιμνούλα με τις νεροχελώνες, στην περιοχή των στεριανών χελωνών, στα καναρίνια, στους φασιανούς, στα ορτύκια, στα πολλών ειδών περιστέρια, στις κότες και σε άλλα ζώα, που τα φροντίζει προς επισκεπτών του Μουσείου.
ΣΤΑΣΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ. Μνημεία αφανούς δασκάλου. Ο Χ. Στρατιδάκης μας γνωρίζει το μνημείο του αφανούς δασκάλου, που είναι αφιερωμένο στους ανώνυμους αλληλοδιδασκάλους, κοινούς δασκάλους, ελληνοδιδασκάλους και παπαδασκάλους που αλφαβήτισαν την Κρήτη και συνέβαλαν έτσι στην απελευθέρωσή της, αλλά και στους μονοθεσίτες δασκάλους και δασκάλες που άλλαξαν τα δεδομένα της ελληνικής υπαίθρου κατά τα πρώτα τρία τέταρτα του 20ού αιώνα.
ΣΤΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ. Αίθουσα προσομοίωσης διδασκαλίας. Ο Γ. Κανακάκης μας μιλά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμψυχώνει εδώ και πολλά χρόνια, με τον τίτλο «Στο σχολείο των γονιών και των παππούδων μου»: προσευχή, έπαρση σημαίας, έλεγχος καθαριότητας και, μέσα για μάθημα!
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ. Αίθουσα διοράματος. Ο Χ. Στρατιδάκης μας μιλά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κατά καιρούς εμψυχώνει για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τον τίτλο «Μια μέρα στο σχολείο της Κρητικής Πολιτείας»., με βιβλία εποχής, πρόγραμμα εποχής και διατροφή εποχής!
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ. Ζωοκήπιο – Αγροκήπιο. Ο Γ. Κανακάκης μας μιλά για τα προγράμματα με τους τίτλους «Μάθημα στον σχολικό κήπο» και «Μαθαίνοντας για τα ζώα στο σχολικό ζωοκήπιο» που εμψυχώνει, με ελαιοσυλλογή, σκάψιμο και φύτευση λαχανικών, περιποίηση αρωματικών φυτών, κλάδεμα δέντρων, καθώς και φροντίδα ζώων και απόκτηση γνώσεων γι’ αυτά.
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ. Φαράγγι Καψαλιανών. Ο Χ. Στρατιδάκης μας μιλά για το νέο πρόγραμμα που εμψυχώνει, που έχει τον τίτλο «Επεράσαμε όμορφα στον σχολικό μας περίπατο» και περιλαμβάνει παρατήρηση φύσης, ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων, δημιουργία συλλογών φυσικής ιστορίας και επίσκεψη σε θρησκευτικούς χώρους.
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ. Αμφιθέατρο Μουσείου. Ο Γ. Κανακάκης μας μιλά για το πρόγραμμα που εμψυχώνει με τον τίτλο «Τα παιχνίδια που έπαιζαν οι μαθητές στο παλιότερο σχολείο»: σκυταλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες, διελκυστίνδα κ.λπ.
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΕΒΔΟΜΗ. Είσοδος Μουσείου. Ο Χ. Στρατιδάκης μας μιλά για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Μουσείου: τις εκδηλώσεις του, τις τιμήσεις του, τις εκδόσεις του, τις ξεναγήσεις ομάδων ενηλίκων, τις ημερίδες, τα έκτακτα εκπαιδευτικά προγράμματα, τους εκπαιδευτικούς περιπάτους και τα προγράμματα για οικογένειες.
ΣΤΑΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΟΓΔΟΗ. Αμφιθέατρο Μουσείου. Ο Γ. Κανακάκης και ο Χ. Στρατιδάκης μας ξεναγούν στους οραματισμούς τους για το Μουσείο: στη δημιουργία του «υπαίθριου σχολείου», στην ολοκλήρωση του σχολικού κήπου, με νερόμυλο και λιμνούλες, στην πραγματοποίηση εκδήλωσης για την προσφορά του Πολυκλαδικού Λυκείου και στην οργάνωση συνεδρίου για την ιστορία της κρητικής εκπαίδευσης. Κι ακόμη μας παρουσιάζουν τον προγραμματισμό τους για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά απο το live streaming του Φεστιβάλ στη σελίδα https://www.facebook.com/rethymnodays