Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φιλαρμονικής, την Τετάρτη 15/05/2013 και Παρασκευή 17/05/2013 και ώρα 15:00-17:00.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μερικά ιστορικά λόγια για τα κρουστά όργανα, την προέλευση και το ρόλο τους.
ΤΑΜΠΟΥΡΟ (ένα από τα βασικότερα όργανα της ομάδας των κρουστών ειδικά σε ό, τι αφορά τις φιλαρμονικές / μπάντες)
– Εκτελεστικές τεχνικές ταμπούρου (traditional matched grip τεχνική παιξίματος)
– Θέση σώματος και χεριών σε σχέση με το όργανο είτε σε όρθια είτε σε καθήμενη στάση
– Κράτημα μπακετών
– Βασικές ασκήσεις ισορροπίας χεριών με ιδιαίτερη έμφαση στο θεωρητικά «αδύναμο» χέρι του καθενός και διδασκαλία τρόπου κρούσης του οργάνου με σκοπό την παραγωγή ενός επιθυμητού – εύηχου ηχοχρωματικού αποτελέσματος
[Μοίρασμα φωτοτυπιών με ασκήσεις στους συμμετέχοντες και επεξήγησή τους καθώς και διδασκαλία των ασκήσεων χρησιμοποιώντας εθελοντές από το ακροατήριο]
– Special τεχνικές του ταμπούρου (παίξιμο στη στεφάνη, με το μοχλό των χορδών, με τα χέρια / δάχτυλα χωρίς μπακέτες, κίνηση σε σχέση με το όργανο, stick shot, rim shot, buzz rolls, rudiments, κλπ)
ΡΟΥΛΟΣ (με διπλά, τριπλά ή πολλαπλά χτυπήματα).
– Ασκήσεις για το χτίσιμο γυμνασμένων χεριών ώστε ο ρούλος να προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα. (Θα καταβληθεί προσπάθεια να δοκιμάσουν να παίξουν ΟΛΟΙ οι συμμετέχοντες)
ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Αν είναι δυνατό, να έχουν ετοιμάσει όσοι το επιθυμούν να μου παίξουν κάτι (άσκηση βιβλίου, κάποιο αγαπημένο τους κομμάτι ή κάποιο κομμάτι που να μελετούν αυτό τον καιρό) προκειμένου να μπορεί να γίνει η διδασκαλία πιο διαδραστική και εποικοδομητική για όλους μας, να μπορώ να κάνω τα σχόλιά μου και να δώσω συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του έχοντας τη δυνατότητα να τον δω να μου παίζει κάτι.
Λίγα λόγια για το ντέφι, τα κύμβαλα / πιάτα, τη γκραν – κάσσα, το τρίγωνο και το κρεμαστό πιάτο που χρησιμοποιούνται συχνά για τις ανάγκες της μπάντας (τεχνικές κλπ)
Λίγες κουβέντες για το σετ πολλαπλών κρουστών οργάνων (multi set up) [θέση του εκτελεστή σε σχέση με όλα τα όργανα ου αποτελούν το σετ, κλπ..)
Κάποια πράγματα για τη μουσική δωματίου – παίξιμο με άλλους μαζί είτε σε ορχήστρα – πάντα είτε σε μικρό σύνολο μουσικών [τοποθέτηση για καλή οπτική και ακουστική επαφή με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία, κλπ]
ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ:
– ρυθμός, αίσθηση ρυθμού, υποδιαίρεσεις συμμετρικές και ασύμμετρες με παραδείγματα και ανάλυσή τους
– Ρυθμολογική ανεξαρτησία: φιλοσοφία ταυτόχρονου παιξίματος άλλων ρυθμικών σχημάτων με το ένα χέρι, άλλων με το άλλο και άλλων με τα πόδια (παραδείγματα από κομμάτια του σόλο ρεπερτορίου)
Το σεμινάριο θα είναι ΕΝΙΑΙΟ. Δηλαδή θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα σε φυσική συνέχεια από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι απαραίτητο να είναι τη μια μέρα μονάχα τεχνική και την άλλη μονάχα ρυθμολογία. Το πλάνο θα ακολουθηθεί αναλόγως της συνεργασίας – συνομιλίας με το ακροατήριο.